IDGP “Greek philosophy–Philosophy of Science”

Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: Ελληνική Φιλοσοφία – Φιλοσοφία των Επιστημών

Ο Τομέας Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τον Τομέα Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Kρήτης, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οργάνωσε και υλοποίησε από το φθινόπωρο του 1998 εγκεκριμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.M.Σ.) για την κατάρτιση πτυχιούχων στην ειδίκευση: EΛΛHNIKH ΦIΛOΣOΦIA − ΦIΛOΣOΦIA TΩN EΠIΣTHMΩΝ.

Έτσι το Π.M.Σ. οδηγεί στην απονομή

α) Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ελάχιστης διάρκειας 4 εξαμήνων)

β) Διδακτορικού Διπλώματος Φιλοσοφίας (ελάχιστης διάρκειας 6 εξαμήνων)

εξασφαλίζοντας με την εξειδίκευση των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και την ικανοποίηση των ερευνητικών, εκπαιδευτικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας. Οι κάτοχοι των διπλωμάτων αυτών θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να εργασθούν ως διδάσκοντες και ερευνητές A.E.I., T.E.I. και Ερευνητικών Κέντρων, ως εκπαιδευτικοί με αυξημένα προσόντα και ως στελέχη δημοσίων και ιδιωτικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών.

Με δεδομένη τη διαπίστωση ότι η σπουδή της φιλοσοφίας δεν εξαντλείται με τη φοίτησή σας τόσο στον προπτυχιακό όσο και στον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών, σας καλωσορίζουμε στη νέα σας μαθητεία, επίτευγμα που φανερώνει την προαίρεσή σας να διευρύνετε τις έως τούδε γνώσεις σας. Η φιλοσοφία ως «μέγιστον μάθημα» αποτελεί μια πρόκληση στην κριτική σας ικανότητα και ταυτόχρονα ένα κάλεσμα σε διά-λογο με την παραδεδομένη σκέψη· συνιστά, επίσης, ένα ρηξικέλευθο διανοητικό
εγχείρημα οικείωσης με καίρια ερωτήματα που αφορούν την ανθρώπινη ύπαρξη, την ιστορικότητα της παρουσίας του υποκειμένου, την υφή της κανονικότητας που διέπει την ορθολογική πράξη, καθώς και το νόημα του βίου.

Ο επιμερισμός των μεταπτυχιακών σπουδών σας σε δύο κύκλους υπαγορεύεται από το ζητούμενο του εγχειρήματός σας: στον Α΄ Κύκλο (η επιτυχής ολοκλήρωση του οποίου απολήγει στην απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης) η έμφαση δίδεται στην εντελή γνώση της μεθόδου των «ἐνδόξων», για να χρησιμοποιήσουμε έναν όρο του Αριστοτέλους, της φιλοσοφικής προβληματοθεσίας. Στον Β΄ Κύκλο (που περιλαμβάνει την περίοδο συγγραφής της διδακτορικής διατριβής) οι υποψήφιοι διδάκτορες καλούνται να καταθέσουν, αξιοποιώντας την επιστημονική έρευνα προσέγγισης των φιλοσοφικών ερωτημάτων, τη δική τους προσωπική και πρωτότυπη ερμηνεία του φιλοσοφικού προβλήματος που έχουν επιλέξει να προσπελάσουν και να διαυγάσουν θεωρητικώς.

Κωνσταντίνος Θ. Πέτσιος, Kαθηγητής
Διευθυντής Προγράμματος Mεταπτυχιακών Σπουδών και Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε. του Δ.Π.Μ.Σ.