Iordanis MARKOULATOS

Ο Ιορδάνης Μαρκουλάτος είναι Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής & Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.  Αποφοίτησε από το τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τον Ιούνιο του 1991, με ειδίκευση στη φιλοσοφία και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του [στη φιλοσοφία] στο πανεπιστήμιο Temple, στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών, το 1998, με τίτλο Intentionality and Social Ontology: nonrepresentational intentionality as a constitutive aspect of social reality. Υπήρξε επίσης μεταδιδακτορικός υπότροφος στο τμήμα Κοινωνιολογίας του ίδιου πανεπιστημίου. Δίδαξε φιλοσοφία στα πανεπιστήμια Drexel και LaSalle, καθώς και στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, ενώ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διδάσκει από το Σεπτέμβριο του 2006. Το διδακτικό και ερευνητικό του έργο εστιάζεται στην επεξεργασία οντολογικών ζητημάτων που αναφύονται στους κόμβους συναρμογής της σύγχρονης φιλοσοφίας με τις κοινωνικές επιστήμες.

Area of expertise

Κοινωνική & Πολιτική Φιλοσοφία

Position

Assistant Professor

Research interests

Selected publications

  1. Maurice MerleauPonty: Προς μια οντολογία του συγκεκριμένου. – Αθήνα : Οκτώ, 2019. 330 σελ.
  2. Σώμα και νόημα : Δοκίμιο πολιτικής οντολογίας. Αθήνα : Εκδόσεις Παπαζήση, 2007. 224σελ.
  3. Η πολιτική οντολογία του κοινωνικού υποκειμένου στο έργο του P. Bourdieu. στο Σ. Παπαϊωάννου (επίμ). Ζητήματα θεωρίας και μεθόδου των κοινωνικών επιστημών σ. 362-380, 2007. Αθήνα: Κριτική.
  4. John Searle and Pierre Bourdieu: Divergent perspectives on intentionality and social ontology. Human Studies, 26(1), 2003. 67-96.
  5. Merleau‐Ponty and Bourdieu on embodied significance. Journal for the Theory of Social Behaviour, 2001, 31(1), 1-27.

Teaching

Undergraduate courses

  • Κοινωνική και πολιτική φιλοσοφία
  • Φιλοσοφική ανθρωπολογία
  • Αισθητική & φιλοσοφία της τέχνης

Graduate courses

  • Κοινωνική και πολιτική φιλοσοφία

Office hours

  • Τροποποιούνται ανά εξάμηνο
CV (en)       265100-5754       imarkoul@cc.uoi.gr